“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

Türkiye’de HIV Vakaları Hızla Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor!

Türkiye’de son 10 yılda HIV vakalarının 4 kat arttığı belirtiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları, Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Hayat Kumbasar, HIV vakalarının dramatik bir şekilde arttığını belirterek, “20 yıl önce yıllık yeni vaka sayısı beş yüzleri geçmezken, son 6-7 yılda 5-6 binlere çıktı. Bu artış eğiliminin devam edeceği öngörülebilir” dedi.

Uzmanlar, HIV Testi Farkındalık Haftası kapsamında HIV ile ilgili merak edilenleri 4 soru altında açıkladı.

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’ın aktardığına göre, Pozitif-iz Derneği Kurucu üyesi Çiğdem Şimşek ve Prof. Dr. Hayat Kumbasar, HIV ile ilgili soruları yanıtladı. İşte özet:

Cinsiyet Olarak Hangi Grup Daha Risk Altında?

“HIV, erkekler arasında daha sık (%75-85) görülürken, kadınlarda bu oran daha düşük (%15-20). HIV sadece belirli gruplarda değil, toplumun her kesiminde ve her yaştan insanda görülebilir. Ayrıca, kadınlarda genellikle seks işçilerinde değil, evli ve tek eşli kadınlarda görülür. Enfeksiyonun büyük çoğunluğu eşler arasında bulaşır.”

HIV Nasıl Bulaşır?

“HIV, korunmasız cinsel temasla (%95) bulaşan bir enfeksiyondur. Ayrıca, kan nakli, enjektör paylaşımı, steril olmayan tıbbi ekipmanların kullanımı gibi yollarla ve HIV pozitif bir anneden, doğum sırasında veya emzirme yoluyla bebeğe bulaşabilir.”

Tedavi HIV’e Çare Olabilir mi?

“HIV pozitif bireyler, tedavilerini düzenli olarak sürdürdüklerinde ve hedeflenen sonuçlara ulaştıklarında HIV’i bulaştırmaz hale gelirler. Bu duruma ‘B undetectable equals B untransmittable’ denir. Tedavi gören kişiler normal bir sosyal hayat sürebilir, evlenebilir, çocuk sahibi olabilir ve HIV’i bulaştırmazlar.”

HIV Testi Nerede Yapılabilir?

“Türkiye’de kamu hastaneleri, toplum sağlığı merkezleri ve bazı üniversite hastanelerinde HIV testi yapılabilir. Ayrıca İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Mersin, Diyarbakır ve Bursa gibi illerde belediyelere bağlı anonim test merkezleri bulunmaktadır. Bu merkezlerde kimlik bilgisi istenmez, test ücretsizdir, danışmanlık hizmeti sunulur ve sonuçlar gizli tutulur.”

Related Posts

Doktorlara kötü haber! Robot cerrah sıfır hata ile ameliyat yaptı

Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, yapay zeka ile donatılmış otonom bir robotun safra kesesi alma ameliyatını tam bağımsız şekilde ve yüzde 100 doğrulukla tamamladığını duyurdu. Bu gelişme, gelecekte ameliyathanelerde insan cerrahların yanında veya yerine görev alabilecek robotlara dair önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

TTB’den kürtaj engelleri tepkisi: ‘Kürtaj talepleri gerekçesiz reddediliyor’

TTB, isteğe bağlı kürtaj taleplerinin reddedilmesine karşı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.