132 ülkede yatırım var: Türkler en çok hangi ülkeye yatırım yaptı?

Ticaret Bakanlığı Yurt Dışı Yatırım Anketi Sonuçlarını Açıkladı

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin 2024 yılı sonuna kadar yurt dışındaki yatırımlarının detayları “Yurt Dışı Yatırım Anketi” ile incelendi.

Ankete göre, Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında gerçekleştirdiği 2,317 yatırımın sermaye pozisyonu 60,1 milyar dolar olarak belirlendi.

Yatırımcıların yurt dışındaki borç ilişkileri dikkate alındığında, net yatırım pozisyonu 62,8 milyar dolar olarak hesaplandı.

Yatırımların Yoğunlaştığı Bölgeler

Yatırımlar incelendiğinde, Türkiye kaynaklı yurt dışı yatırımların büyük çoğunluğunun Avrupa’ya yöneldiği görüldü. AB ülkeleri ve diğer Avrupa ülkelerinin yanı sıra diğer Asya ülkeleri ve Kuzey Amerika da yatırımların önemli merkezleriydi.

AB ülkeleri toplam yatırımlar içinde %38,15 paya sahipken, diğer Avrupa ülkelerinin payı %21,09 olarak kaydedildi.

İlk sırada yer alan AB ülkelerinin sermaye pozisyonu miktarı 34,2 milyar dolar iken, diğer Avrupa ülkeleri 13,5 milyar dolarlık sermaye pozisyonuyla takip etti.

Ayrıca, Orta Asya, Güneydoğu Asya, Kuzey Amerika ve diğer bölgelerde de Türk yatırımları bulunmaktadır.

Özellikle Fas, Tunus, Libya, Cezayir, Mısır gibi Kuzey Afrika ülkeleri ile Gürcistan, Azerbaycan gibi komşu ülkeler ve Orta Doğu ülkeleri, Türk yatırımcılar için cazip bölgeler arasında yer almaktadır.

2024 yılında Türkiye’den söz konusu yatırımlara yapılan ihracatın 9,1 milyar dolar, ithalatın ise 6,3 milyar dolar olduğu belirlendi.

Öne Çıkan Ülkeler ve Sektörler

Hollanda, 224 yatırım ve 24,319 milyar dolarlık sermaye pozisyonuyla Türk yatırımlarının en yoğun olduğu ülke olarak öne çıkarken, ABD ve Birleşik Krallık da Türk yatırımcılar için önemli destinasyonlar arasında yer aldı.

Türkiye’den yapılan yatırımlarda finans ve sigorta faaliyetleri %65,7’lik pay ile en fazla tercih edilen sektör oldu. Bu faaliyetlerin büyük bir kısmını holding şirketlerinin faaliyetleri oluşturdu.

Related Posts

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM’de!

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifine göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen asgari aylık ödeme işlemlerine yönelik usul ve esasları belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkili olacak.

UAZ’dan 200 milyon dolarlık atılım

Rusya’nın köklü otomotiv üreticilerinden UAZ, Sollers Grubu çatısı altında 2027’ye kadar sürecek dev bir modernizasyon programına başladı. Yatırım tutarı 200 milyon doları geçerken, yeni üretim hatları, bileşen fabrikaları ve otomasyon sistemleriyle …

Çin dünyayı uyardı: Tarihin doğru tarafında yer alın

Pekin yönetimi, ABD’nin “karşılıklı tarifeler” kapsamında müzakere yürüttüğü ülkelerin, Çin’in çıkarlarını zedeleyecek anlaşmalar yapmasına karşı olduğunu bildirdi. Açıklamada “tarihin doğru tarafında yer alma” ve “çok taraflı ticaret sistemini savunma” çağrısı yapıldı.

Altın almak için en doğru saat açıklandı! Fiyatlar bu zaman diliminde düşüyor

Altın alımında doğru gün kadar doğru saat de büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre, özellikle sabah saatleri fiyatların daha düşük ve istikrarlı seyrettiği dönemler olarak öne çıkıyor. Gün içindeki dalgalanmaları takip etmeyen yatırımcılar ise zarar etme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Renault Kangoo Limo: Limuzin mi? Kangoo mu?

Araba dünyasının sunabileceği her şeyi gördüğünüzü düşünüyorsanız, isminden de anlaşılacağı üzere normal bir sedanı andıran ancak aslında bir çizgi filmden fırlamış ve bir tuning dükkanından geçmiş gibi görünen Renault Kangoo Limo ile tanışana kadar …

Bakan Bolat, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin siyasi anlamda istikrarlı, ekonomi, enerji ve turizm alanlarında gelişen, ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi.