Doktorlara kötü haber! Robot cerrah sıfır hata ile ameliyat yaptı

SRT-H Adlı Robot, Otonom Bir Şekilde Ameliyat Gerçekleştirdi

SRT-H adı verilen robot, operasyon sırasında insan müdahalesine gerek duymadan kendi kararlarını aldı ve karşılaştığı komplikasyonlara anında adapte olmayı başardı. Yapılan araştırmalar sonucunda robotun lideri Axel Krieger tarafından “her koşulda ve her yönde ilerleyebilen, karşılaştığı her duruma akıllıca tepki verebilen otonom bir araç gibi” hareket ettiği belirtildi.

Ameliyat Model Üzerinde Gerçekleştirildi

Gerçekleştirilen test ameliyatı henüz canlı bir hasta üzerinde değil, detaylı bir model üzerinde gerçekleştirildi. Bu durum, robotun güvenliği açısından önemli bir test niteliği taşırken, insanlar üzerinde denemelerin henüz erken olduğunu ortaya koyuyor.

SRT-H, safra kesesi ameliyatı yapan cerrahların ölü domuzlar üzerindeki videoları ile eğitildi. Safra kesesi, sindirim sıvılarını yoğunlaştıran küçük ama hassas bir organ olduğundan operasyon, cerrahi robot açısından ciddi bir test niteliği taşıyor.

İnsan Cerraha Göre Oldukça Yavaş

Yapay zeka destekli robotlar cerrahi alanda yeni olsa da, uzaktan kontrol edilen cerrahi robotlar onlarca yıldır kullanılmaktadır. Ancak otonom olarak karar verebilen sistemlerin gelişimi henüz başlangıç aşamasındadır.

Araştırmacılar, robotun halen bir insan cerraha göre oldukça yavaş olduğunu kabul ediyor. Bu durum, performansın artırılması gereken bir alan olarak ön plana çıkıyor. Ancak “ilk kez tam otonom ve doğru çalışan” bir sistemin geliştirilmesi, cerrahi robot teknolojisinin geleceği açısından büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.

Science Robotics dergisinde yayımlanan makale, ilerleyen yıllarda bu teknolojinin gerçek hastalar üzerinde denenebileceğine ve sağlık hizmetlerine yeni bir boyut kazandırabileceğine işaret etmektedir.

Related Posts

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

TTB’den kürtaj engelleri tepkisi: ‘Kürtaj talepleri gerekçesiz reddediliyor’

TTB, isteğe bağlı kürtaj taleplerinin reddedilmesine karşı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler