Bakanlık harekete geçti: Binlerce tapu sahibi ifadeye çağrılıyor

Kayıt Dışı Gayrimenkuller İçin Hazine ve Maliye Bakanlığından Önemli Adım

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı gayrimenkullerle mücadele kapsamında Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi’ni hayata geçirdi. Bu sistem sayesinde, bu yıl içinde el değiştiren 16 binden fazla taşınmaz incelendi ve tapu beyanı ile gerçek değer arasında fark olanlar için 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Bakanlık, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçların takibini yaparak kayıt dışı ekonomiyle mücadele ediyor. Gayrimenkul alım satımı ve kiralamalarıyla elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçların takibini sağlamak amacıyla MEVA Sistemi devreye alındı.

Mekansal Veri Analiz Sistemi, GİB Teknoloji ekipleri tarafından geliştirilen coğrafi bilgi sistemine dayalı bir yazılımla çalışıyor. Bu sistem sayesinde gayrimenkullerin gerçek piyasa değerleri tespit edilerek denetim süreçlerine önemli katkı sağlanıyor.

MEVA’nın defterdarlıklarda kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, tapuda gösterilen bedeller ile gerçek alım satım tutarları karşılaştırılarak taşınmazlardaki değer farklılıkları tespit ediliyor. Bu farklılıklar üzerine açıklama istenen kişilere, pişmanlık hükümlerinden yararlanarak eksik ödedikleri harç miktarını cezasız bir şekilde ödeme imkanı sunuluyor.

Bu yıl gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda 16 binden fazla taşınmaz incelendi ve 9 bin 150 kişiden açıklama istendi. Bu süreçte 2 bin 475 kişi pişmanlıkla 113,9 milyon liralık tapu harcını cezasız ödedi. Uyum göstermeyen mükellefler hakkında ise vergi incelemesi başlatıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA’nın ülke genelindeki tüm vergi dairelerinde kullanılmaya başlanacağını belirterek, gayrimenkul alım satım işlemlerinin doğru ve gerçek değerler üzerinden yapılmasının önemine vurgu yaptı. MEVA’nın kayıt dışılığı azaltmayı ve gönüllü uyumu artırmayı hedeflediğini açıkladı.

Related Posts

Küresel LNG gemi filosunun bu yıl yüzde 13 büyümesi bekleniyor

Küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşıyıcı gemi sayısının büyüme hızı Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası LNG’ye olan taleple artarken, filonun bu yıl yüzde 13 büyüyerek, 97 yeni gemiyi bünyesine katması bekleniyor.

Putin’in rublesi, Trump’ın dolarını yeniyor

ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin, arasındaki gerilim ülke para birimlerine yansıdı. Rus Rublesi, dolar karşısında üstünlüğünü ilan ederek yükselişe geçti.

Gözler TÜİK’te: İlk çeyrek büyüme verisi yarın açıklanıyor

Türkiye ekonomisinin 2025 yılı ilk çeyreğine ait büyüme verisi yarın saat 10.00’da TÜİK tarafından duyurulacak. Ekonomistler, yıllık bazda yüzde 2,17’lik bir büyüme bekliyor. Geçen yılın aynı döneminde büyüme yüzde 5,4 seviyesindeydi.

Bakan Göktaş: Bugün itibarıyla ödemeler annelerin hesabına aktarılıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Bugün itibarıyla 163 bin 295 haneye toplu olarak ödemeler annelerin hesabına aktarılıyor.

İstanbul İhracatçı Birliklerinden 3,9 milyar dolarlık ihracat

İstanbul İhracatçı Birliklerinin (İİB) ihracatı, yılın ilk 4 ayında, 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 1,6 artarak 3 milyar 891 milyon dolara yükseldi.

LPG ve motorin ne kadar?

Brent petrol fiyatlarındaki değişimler pompaya yansırken 14 Mayıs’ta benzine 1,47 TL zam gelmişti. Ancak geçtiğimiz haftalarda brent petrol fiyatlarının aşağı yönlü olmasına rağmen motorin grubu da hemen ardından zam aldı. Motorinde 1 lira 83 …