“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uzmanından Uyarı: Renkli Ambalajlarla Süslenen Gıdalara Dikkat!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, renkli ambalajlar, fit, doğal, şekersiz gibi masum görünümlü ifadelerle süslenen gıdaların genellikle ultra işlenmiş gıdalar kategorisinde yer aldığını vurgulayarak, bu tür ürünlerin fazla yemeye yönlendirmek amacıyla tasarlandığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada, İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırmaya göre, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin arttığı ortaya konuldu.

American Journal of Preventive Medicine’da yayımlanan araştırmaya göre, işlenmiş et, mısır gevrekleri, gazlı içecekler, bisküvi ve dondurma gibi aşırı işlenmiş gıdaların yüksek oranda tüketilmesinin erken ölüm riskiyle ilişkilendirilebileceğinin altı çizildi. Yapılan tahminlere göre, 2018’de yalnızca ABD’de 124 bin, İngiltere’de ise 18 bine yakın erken ölümün bu tür gıdaların tüketimiyle doğrudan ilişkili olabileceği düşünülüyor.

Diyetisyen Çakaloğlu’nun açıklamalarına göre, günümüzde tüketilen besinlerin yapısı değişmiş durumda. Artık birçok ürün daha fazla yemeye teşvik etmek için üretiliyor ve bu ürünlerin ambalajları renkli olabilir, fit ve doğal gibi ifadeler içerebilir ancak genellikle ultra işlenmiş kategorisine dahildirler. Bu gıdalar beyni ve yeme alışkanlıklarını etkileyen aroma vericiler, katkı maddeleri ve modifiye edilmiş bileşenler içerirler.

Çakaloğlu, paketli ürünlerden tamamen uzaklaşmanın zor olabileceğini ancak bu tür ürünleri tanımanın ve tüketimini sınırlamanın mümkün olduğunu belirtti. Sağlıklı seçimler yapmak için ise alışverişte ürün ambalajlarının arka yüzünü incelemek, içerik listesine dikkat etmek ve anlaşılmaz terimler içeren ürünlerden kaçınmak gerektiğini söyledi.

Diyetisyen Çakaloğlu ayrıca, evde basit malzemelerle hazırlanan yiyeceklerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için daha faydalı olduğunu vurgulayarak, bilinçli tercihler yapmanın önemine dikkat çekti.

(AA)

Related Posts

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

Beyni güçlendiren altın üçlü açıklandı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, selenyum, çinko, Omega-3 ve kafein gibi nörobesinlerin beyin sağlığını koruduğunu ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Zihinsel verimlilik için doğru besin tercihleri büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre beyninizi besleyen ve performansınızı artıran o nörobesinler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir