Samanyolu Galaksisinde Tek Başına Dolaşan Kara Delik Görüntülendi
NASA’daki uzmanlar, Samanyolu galaksisinde ilk kez tek başına dolaşan bir kara deliği görüntüledi. Bu kara delik, yaklaşık 7.1 Güneş kütlesine sahip ve 4 bin 958 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Uzayda saniyede 51 kilometre hızla hareket ettiği belirtilen bu kara delik genellikle, yıldızlar veya diğer kara deliklerle birlikte tespit ediliyor.
‘Kütleçekimsel mikromercekleme’ adı verilen bir yöntemle bu nesne, arkasındaki bir yıldızdan gelen ışığı geçici olarak bükerek fark edildi.
İlk olarak 2011 yılında Optik Yer Çekimsel Mercek Deneyi (OGLE) ve Astrofizikte Mikro Mercek Gözlemleri (MOA) projeleri kapsamında keşfedilen bu olay detaylı bir şekilde incelendi. Hubble Uzay Teleskobu, yıldız ışığında meydana gelen sapmayı ölçmek için 6 yıl boyunca 8 farklı gözlem yaptı ve 16 farklı teleskoptan fotometri verileri toplandı.
Araştırmacılar, keşifle ilgili olarak, “Hubble gözlemleri ve güncellenmiş fotometrinin eklenmesiyle yaptığımız revize edilmiş analiz, daha yüksek doğruluk oranına sahip ancak önceki ölçümlerimizle ve merceğin yıldız kütleli bir kara delik olduğu sonucumuzla tutarlı sonuçlara ulaşıyor” dedi.
Keşfedilen bu kara deliğin tek başına hareket ettiği doğrulanan ilk kara delik olmasına rağmen, evrende benzer kara deliklerin bulunabileceği vurgulandı.