Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da Yaz Aylarında Artan Sıcaklıkla Birlikte Yakarca Sinekleri Tehlike Saçıyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbilgin, yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle tropikal hastalık olan Leishmania’ya sebep olan Yakarca sineklerinin riskini artırdığını belirtiyor.

Leishmania Paraziti Ölümcül Olabilir

Prof. Dr. Özbilgin, Leishmania adlı parazitin insanlarda ölümcül olabilecek hastalıklara neden olabileceğini ve Yakarca sineklerinin bu paraziti taşıdığını ifade ediyor. Hastalığın deri tipi ve sistemik form olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabileceğini belirten Özbilgin, bu hastalıktan dolayı yılda 60 bin kişinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

İklim Değişikliği Riski Artırıyor

İklim değişikliğinin Yakarca sineklerinin yayılımını kolaylaştırdığını belirten Prof. Dr. Özbilgin, küresel ısınmanın etkisiyle bu sineklerin sıcak havalarda daha fazla çoğaldığını vurguluyor. Bu noktada, doğada birçok hayvanın bu paraziti taşımasının riski artırdığını ekliyor.

MCBÜ Tıp Fakültesi Parazitoloji Laboratuvarı’nda tam beş farklı Leishmania türünün teşhis edilebildiğini belirten Özbilgin, bu durumun Türkiye’de sadece birkaç merkezde bulunduğunu ve doğru tanı ile tedavi imkanının bu sayede sağlandığını ifade ediyor.

Yaraların Geçmeyebileceğine Dikkat

Hastalığın en belirgin belirtisinin aylarca geçmeyen yaralar olduğunu belirten Özbilgin, özellikle çocuklarda görülen ciddi belirtilere dikkat çekiyor. Ayrıca, Manisa’nın mikro klima etkisi ile tropikal hastalıkların daha fazla risk taşıdığını sözlerine ekliyor.

Korunma Yolları Önemli

Vatandaşlara korunma yollarını aktaran Özbilgin, cibinlik kullanımı, çöplüklerin ilaçlanması, açık alanların kapatılması ve uzun kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, yaralı belirtiler söz konusu olduğunda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Evcil Hayvanlar İçin Öneriler

Evcil hayvanların hastalığın yayılmasında önemli rol oynadığını belirten Özbilgin, Deltamethrin içeren tasmaların sinekleri uzak tutabileceğini söylüyor. Bu yöntemin hem hayvanları hem insanları koruyabileceğini ifade ediyor.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Sürecini Takip Ediyor

Tanı konulan vakaların Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi altına alındığını belirten Özbilgin, hastaların tedavi sonrası düzenli olarak izlendiğini ve takip edildiğini sözlerine ekliyor.

Related Posts

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

TTB’den kürtaj engelleri tepkisi: ‘Kürtaj talepleri gerekçesiz reddediliyor’

TTB, isteğe bağlı kürtaj taleplerinin reddedilmesine karşı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

Bu ikiliye kimse inanmıyor! Narla tuz lezzet patlaması yapıyor, doğal iştah açıcı

Son zamanlarda sosyal medyada ve sağlıklı yaşam çevrelerinde sıkça konuşulan bir alışkanlık, kulağa biraz garip gelse de birçok kişinin sürdürdüğü rutinlerden biri haline geldi. Narın tatlı-ekşi aromasıyla tuzun keskin tadı bir araya geldiğinde ortaya çıkan tat hem beğeniliyor hem de vücuda faydalı etkileri olduğu söyleniyor. Peki, nar ve tuz ikilisi neden bu kadar popüler?