Uzmanlar uyardı: Alkol tüketimi için güvenli bir seviye yok

ABD’de Alkol Tüketimi Yılda Yaklaşık 100.000 Kanser Vakasından Sorumlu

Bir rapora göre, alkol tüketimi her yıl ABD’de yaklaşık 100.000 kanser vakasından ve 20 bin kanserden kaynaklı ölümden sorumlu. Kadınlarda meme kanseri ve sindirim sistemi kanserleri gibi birçok kanser türü için risk faktörü olan alkol, en az yedi farklı kanser türü ile doğrudan ilişkilendiriliyor.

DÜŞÜK TÜKETİM BİLE RİSK OLUŞTURABİLİYOR

Özellikle meme, ağız ve boğaz kanserlerinde, riskin günde bir veya daha az içki tüketiminde bile arttığı belirtiliyor. ABD Beslenme Kılavuzları’na göre, kadınlar için günde bir, erkekler için ise bir ila iki içki “sağlıklı sınırlar” olarak kabul edilse de bu miktarın bile kanser riskini artırabileceği vurgulanıyor.

Rapora göre, alkolün kanser riskini artırmasının dört ana nedeni bulunuyor: oksidatif stresi artırarak DNA ve proteinlere zarar vermesi, hormon seviyelerini değiştirerek özellikle meme kanseri riskini yükseltmesi, vücudun kanserojenleri emme hızını artırması ve toksik bir bileşik olan asetaldehite dönüşerek DNA’ya zarar vermesi.

ABD’de alkolle ilişkili kanserlerin en büyük yükünü kadınlarda meme kanseri oluşturuyor. Sadece 2019 yılında meme kanseri ile ilişkilendirilen 44.180 vaka, kadın meme kanseri vakalarının %16,4’ünü temsil ediyor.

ABD Sağlık Direktörlüğü, alkol tüketimi ve kanser arasındaki ilişkiye dair farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Yetişkin Amerikalıların yaklaşık yarısı alkol ve kanser arasındaki bağlantıyı bilmiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, alkolü birinci grup kanserojenler arasında sınıflandırıyor ve alkol ürünlerine kanser riski hakkında yeni uyarı etiketlerinin eklenmesi ve eğitim çabalarının artırılması gerektiğini öneriyor.

Related Posts

“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

Bu ikiliye kimse inanmıyor! Narla tuz lezzet patlaması yapıyor, doğal iştah açıcı

Son zamanlarda sosyal medyada ve sağlıklı yaşam çevrelerinde sıkça konuşulan bir alışkanlık, kulağa biraz garip gelse de birçok kişinin sürdürdüğü rutinlerden biri haline geldi. Narın tatlı-ekşi aromasıyla tuzun keskin tadı bir araya geldiğinde ortaya çıkan tat hem beğeniliyor hem de vücuda faydalı etkileri olduğu söyleniyor. Peki, nar ve tuz ikilisi neden bu kadar popüler?

Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Dr. Çetin, üretilmeye çalışılan aşıların mRNA teknolojisiyle üretildiğini ve insan üzerindeki etkisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.

Kolesterol ilaçları bunamaya yol açar mı?

Kalp krizi felç ve alzheimer riskini artıran kötü kolesterolü (LDL) düşürmek için kullanılan statinlerle ilgili tartışmalar sürüyor. Prof. Dr. Kaynak Selekler, bu ilaçların demansa (bunama) ve ‘alzheimer’a neden olduğu iddialarına açıklık getirdi.

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”